Blog van verpleegkundige Frank: Palliatieve sedatie: ‘Wat is jouw observatie?’
Vraag je bij palliatieve sedatie niet af hoe diep de patiënt in slaap is, maar of hij/zij nog last heeft van zijn en/of haar symptomen?
Symptomen zijn uitgangspunt
Het bewustzijn verlagen is echter niet het doel van palliatieve sedatie, maar het middel. Mijn persoonlijke mening over palliatieve sedatie is om de patiënt comfort te bieden’. Daarom zou je moeten kijken of de patiënt comfortabel genoeg is, en niet of hij diep genoeg in slaap is.’ Ook dat komt terug in de KNMG-richtlijn, die stelt dat de symptomen uitgangspunt moeten zijn voor evaluatie van de sedatie. Een patiënt die nog kan communiceren, kun je uiteraard naar de symptomen vragen, maar bij patiënten die diep gesedeerd zijn ben je afhankelijk van observaties.
Verpleegkundige krijgt vage instructies
Wat verpleegkundigen dan precies moeten observeren bij patiënten die zijn gesedeerd, daar is in de praktijk niet altijd even veel duidelijkheid over. Afspraken en communicatie hierover laten te wensen over, bleek uit onderzoek onder artsen en verpleegkundigen. De verpleegkundige krijgt veelal vage instructies, bijvoorbeeld om te bellen wanneer de patiënt niet comfortabel genoeg is, dit ben ik meerdere malen in verschillende sectoren van de zorg tegen gekomen. ‘Beter is het om concrete afspraken te maken: voor welke symptomen wordt de patiënt gesedeerd, en bij welke veranderingen moeten we verhoging van de sedatie overwegen?’ Voor de diepte van sedatie bestaan wel observatieschalen, maar er zijn nog geen schalen die specifiek discomfort meten bij palliatieve sedatie. Hier is nog verder onderzoek voor nodig.