Blog van verpleegkundige Frank: Opiatengebruik: ‘Oxycodon en Fentanyl’ toegenomen

Het gebruik van zware pijnstillers, zoals fentanyl en oxycodon, is het afgelopen jaar flink toegenomen. Dit blijkt uit cijfers van Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK).
In totaal gebruikten 440.000 patiënten het morfine-achtige medicijn oxycodon, bijna 83.000 meer vergeleken met 2015. Ten opzichte van acht jaar geleden verviervoudigde het gebruik ruimschoots. Een mogelijke verklaring voor de groei is dat ziekenhuisverblijven de laatste jaren steeds korter zijn geworden, behandeling meer poliklinisch plaatsvinden en patiënten thuis meer pijnstillers gebruiken.

Fentanyl

Ook het gebruik van fentanyl neemt toe. Vorig jaar werd het middel ruim 121.000 keer verstrekt. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2008.

Volg mij ook via:

Frank van Eis

Mijn naam is Frank van Eis. Ik ben werkzaam als verpleegkundige. Door middel van mijn blogs wil ik mensen laten zien hoe mooi en bijzonder het is om werkzaam te zijn in de zorg.

2 gedachten over “Blog van verpleegkundige Frank: Opiatengebruik: ‘Oxycodon en Fentanyl’ toegenomen

 • oktober 2, 2017 om 4:55 pm
  Permalink

  Ook ik heb Frank in het ziekenhuis meegemaakt. Wat een fijne en kundige verpleegkundige is hij. Altijd even vriendelijk en geduldig met de patienten.Daar kunnen velen een voorbeeld aan nemen.

  Beantwoorden
  • oktober 2, 2017 om 10:44 pm
   Permalink

   Dank je wel voor je reactie, en wat voor eentje! Ben er sprakeloos van. Ben blij om te horen dat je het zo positief hebt ervaren!

   Groetjes,

   Frank

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: