Blog van verpleegkundige Frank: ‘Mannen in de zorg’

Een patiënt zei mij eens: ‘Oh een broeder aan mijn bed, is dat nieuw?’ Een man in de zorg, hoe mooi is dit, maar hoe vaak is dit te zien?

Het tekort

Uit het rapport van het CBS in 2016 is gebleken dat 1 op de 10 mannen werkzaam zijn in de verpleging. Gelukkig ben ik een van deze mannen en ben ik al twee jaar werkzaam als verpleegkundige. Toen ik aan mijn verpleegkundige opleiding begon, was een van de zes mannen in de klas. Gelukkig heb ik al deze mannen zien slagen, maar helaas zie ik dit verder weinig terug in de praktijk. De mannen die ik in mijn omgeving spreek, geven ook duidelijk aan dat zij nooit voor de zorg zouden kiezen, vaak omdat zij het beeld hebben dat het vak alleen maar bestaat uit het wassen van patiënten. Dit is het beeld wat onder andere veel mannen over de zorg hebben.

Broeder

Ik ben trots dat ik als mannelijke verpleegkundige werkzaam ben in de zorg. Veel mannen zeggen dat het niet stoer is om als man in te zorg te werken, maar stiekem is het dat toch echt wel. In de ochtend je pak aan doen, scharen, pennen, peroneelspas in je borstzakje stoppen. Trots over de gang lopen, richting de overdrachtskamer. De verantwoordelijkheid hebben over meerdere patiënten. Artsenvisite lopen, waarin ‘jij’ als verpleegkundige jouw bevindingen verteld over je patiënten. Rond het middaguur medicatie delen en oplossen, een infuus wat gesneuveld is, opnieuw inbrengen. Patiënten die voor operatie gaan, naar de operatiekamer brengen. Patiënten die voor operatie zijn geweest weer ophalen, vanuit de uitslaapkamer. Grote wonden verzorgen en opnieuw verbinden. Dit is wat het werk veelzijdig, maar vooral bijzonder maakt. Tot op de dag van vandaag heb ik geen spijt gehad dat ik heb gekozen voor dit mooie, maar vooral bijzondere beroep.

 

Diversiteit

In de praktijk heb ik gemerkt dat de vrouwelijke verpleegkundigen het toch fijn vinden als er een mannelijke verpleegkundige aanwezig is, omdat mannen vaak een andere klinische blik hebben, wat een goede variatie geeft binnen het team. Ook geeft een man vaak een bepaalde rust binnen het team. Van patiënten hoor ik vaak terug dat zij respect hebben voor het feit dat ik als man, werkzaam ben in de zorg. De mannelijke patiënten geven aan dat zij het fijn vinden als er af en toe een man aan hun bed staat, omdat je als mannen onder elkaar toch vaak totaal andere gesprekken hebt met elkaar.

Meer mannen zouden juist trots moeten zijn als zij kiezen voor de zorg. Het feit dat je iets kan betekenen voor iemand, die afhankelijk is van jou, dat is voor mij het mooiste wat er bestaat. Ik hoop dat de mannen die op het moment twijfelen om de zorg in te gaan, deze blog nu lezen, en in zien dat het beroep mooi, maar vooral heel bijzonder is. Laat je niet gek maken over de geruchten die je hoort, wees niet onzeker, maar durf de stap te nemen, zodat je kan zien dat je er iets moois voor terug krijgt.

Rapport CBS 2016: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/11/weinig-mannen-kiezen-voor-een-zorgopleiding

Volg mij ook via:

Frank van Eis

Mijn naam is Frank van Eis. Ik ben werkzaam als verpleegkundige. Door middel van mijn blogs wil ik mensen laten zien hoe mooi en bijzonder het is om werkzaam te zijn in de zorg.

7 gedachten over “Blog van verpleegkundige Frank: ‘Mannen in de zorg’

 • maart 19, 2018 om 8:07 pm
  Permalink

  Je hebt helemaal gelijk met je verhaal Frank! Spreek zelf uit ervaring door meer dan 40 jaar intramuraal heb gewerkt, met name in de ziekenhuiswereld! Waar m.i. Wel meer aandacht voor mag zijn, is voor de oudere verpleegkundigen, 55 plus etcDaar wordt wel van verwacht dat ze meegaan met de nieuwe technieken, EPD bv en alle diensten moeten draaien. Steeds meer ziekenhuizen gaan dit eisen?! van hun personeel. Mede door dit soort berichtgeving ben ik ergens wel blij dat ik niet meer werkzaam ben in de zorg! Jammer, want de verpleging is wel een dankbaar vak!

  Beantwoorden
 • maart 20, 2018 om 1:34 pm
  Permalink

  En dan te bedenken dat mannen in de zorg vroeger de overhand hadden. Nu nog alleen niet aan het bed….vaak worden de mannen benaderd voor andere functies in het ziekenhuis, leiding of in andere divisies. Mannen zijn nog vaak kostwinner en tja we weten allemaal hoe goed wij betaald worden. Maar Frank wat ben ik trots op jou Dat kleine jochie nu een bloggende verpleegkundige. Je bent mijn held

  Beantwoorden
 • maart 20, 2018 om 9:00 pm
  Permalink

  Ik vind mannen in de zorg juist super tof. Ik vind het echt fantastisch om als stagiaire zijnde met mannelijke collega’s te werken. Omdat zij toch dingen anders zien en leggen dingen net op een andere manier uit.
  In mijn klas zaten in het 1e jaar 6 jongens en nu in het 2e jaar nog maar 1….

  Beantwoorden
 • maart 26, 2018 om 8:18 pm
  Permalink

  Fijn dat er nog mannen in de zorg zijn. Er zijn veel mannen die hun probleem niet met een vrouwelijke verzorger willen delen. Hoop dat daarom meer mannelijke verzorgers voor de verpleging kiezen.

  Beantwoorden
 • juli 1, 2018 om 4:47 pm
  Permalink

  Enorm fijn natuurlijk dat er mannen in de zorg zijn. Vooral voor mensen die hier behoefte aan hebben. En natuurlijk maar hopen dat er in de toekomst meer mannen zullen toetreden tot de zorg.

  Met vriendelijke groeten,

  Sofitas Zorg

  Beantwoorden
 • juli 24, 2018 om 2:21 pm
  Permalink

  Ik vind het heel mooi om te zien dat jij gekozen hebt voor de zorg, en daar zo openhartig en voor passie over verteld. Ik snap heel goed dat men diversiteit in een team wil. Ook denk ik dat mannen samen met vrouwen in de zorg, elkaar goed kunnen aanvullen als collega’s.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: