Blog van verpleegkundige Frank: ‘Het leven van een wijkverpleegkundige’

Het begin

Momenteel zit ik in het derde jaar van mijn hbo-v opleiding. Ook dit jaar ben je verplicht om praktijkervaring op te doen. Het gaat nu om een periode van twintig weken. Mede door mijn vooropleiding heb ik al veel verschillende sectoren in de zorg mogen zien. Echter is het nu tijd voor iets nieuws.

De wijkzorg

In al die jaren als verpleegkunde student heb ik nog nooit stagegelopen in de wijkzorg. Ik ben van mening dat je uiteindelijk meer een allround verpleegkundige bent indien je alle sectoren van de zorg hebt gezien. Daarom greep ik mijn kans en ging ik het avontuur aan. Een stage in de wijkzorg. Vol enthousiasme gaf ik mijn voorkeur op aan het stagebureau. Tot mijn verbazing kreeg ik twee weken later telefonisch te horen dat mijn voorkeur was verzilverd. Een stage in Oud-west, Amsterdam. Ik mocht stage gaan lopen bij de wijkzorg organisatie Cordaan.

Het imago

Het imago van de wijkzorg is vanuit mijn perspectief vrij oppervlakkig. Bij het denken aan de wijkzorg, wat is dan het eerste wat in je op komt: ”Steunkousen aantrekken?”. Dat is wat ik veel van mensen om mij heen hoor. Echter is dit een zeer onrealistisch, maar vooral teleurstellend beeld. Neutraal ben ik mijn stage in gegaan en zette ik de vooroordelen van anderen aan de kant.

Stage

Wat is het leven van een wijkverpleegkundige toch prachtig. Het niet weten wat er achter de deur schuilt. De onwetendheid, het dynamische, maar vooral het dankbare gevoel wat in je naar boven komt. Dat is wat mij altijd bij zal blijven. Het vrije gevoel wat in je naar boven komt als je door de Kinkerstraat aan het fietsen bent. Het voldane gevoel wat je krijgt wanneer je in een thuissituatie iets voor iemand kan betekenen. Dat is wanneer je weet waarom je voor dit prachtige beroep hebt mogen kiezen. Ik ben onwijs blij dat ik voor een stage in de wijk heb gekozen. Ik ben een ervaring rijker geworden en het heeft mij een nog beter beeld gegeven over de zorg.

Ode

Wat een respect heb ik voor deze hardwerkende zorgverleners. De zorgverleners die door wind en weer dagelijks op hun fiets, in hun auto, lopend en soms ook nog wel met het openbaar vervoer onderweg zijn om zorg te verlenen aan anderen. Dat is wat mij gelukkig maakt. Dat is wanneer dat voldane gevoel in mij naar boven komt. Iets kunnen betekenen voor iemand anders, dat is voor mij het mooiste gevoel wat er bestaat.

Twijfel je momenteel over een stage in de wijk? Dan zal ik zeggen: ‘Grijp je kans en ga deze uitdaging aan. De ervaring maakt je uiteindelijk een nog betere verpleegkundige.’

 

 

 

 

Volg mij ook via:

Frank van Eis

Mijn naam is Frank van Eis. Ik ben werkzaam als verpleegkundige. Door middel van mijn blogs wil ik mensen laten zien hoe mooi en bijzonder het is om werkzaam te zijn in de zorg.

4 gedachten over “Blog van verpleegkundige Frank: ‘Het leven van een wijkverpleegkundige’

 • mei 25, 2018 om 9:17 am
  Permalink

  Leuke blog frank erg interessant en leuk hoe enthousiast je verteld over de zorg, ga zo door.

  Beantwoorden
 • juni 1, 2018 om 1:45 pm
  Permalink

  Je zet mooi neer hoe mooi de wijkzorg is. Het is afwisselend, persoonlijk en soms intiemer dan in het ziekenhuis ooit zou kunnen.
  In de wijkzorg kom je letterlijk en figuurlijk de persoonlijke ruimte van een mens binnen.

  Als ontvanger van zorg thuis merk ik grote verschillen op in de zorg, thuis is intiemer en persoonlijker, in het ziekenhuis komt die vertrouwdheid pas als je met veel regelmaat op dezelfde afdeling komt. En zelfs dan blijft het “afstandelijker”. Niet omdat verpleegkundigen dat intiemere deel niet zouden kunnen maar doordat het ziekenhuis nooit een thuis is.

  Heel goed dat je ook de wijkzorg hebt meegenomen als ervaring voor later. Je brede kijk zal je nog veel voordelen gaan geven in je carrière als HBO Verpleegkundige!

  Succes met je opleiding verder

  Beantwoorden
 • december 5, 2018 om 11:25 am
  Permalink

  Wat een leuk artikel.
  Veel informatie die ik nog niet wist.
  Dankjewel voor het delen!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: